BAJVÍVÁS — VÖRÖSVÁRI NAPOK— AUGUSZTUS 19.

0
160

A Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület programjai elvezetnek minket a lovagi tornák világába. A tornaviadalokhoz hasonló játékok – gyűrűdöfés,botvívás – a lovagi tornák kiegészítői voltak, hiszen a közembereknek, városi polgároknak a látványos bajvívásokon kívül ez volt a szórakozás és az időtöltés egyik lehetősége.
A lovagi tornán, XIV. századi íjak, számszeríjak, hajító fegyverek, valamint egyéb szúró- és vágófegyverek bemutatását, és használatát láthatjuk majd vívás közben. A műsor után lehetőség lesz a fegyverek és a középkori játékok kipróbálására.

A programot a középkor hangulatát idéző tornapályán mutatjuk be, amelyhez felállítunk három darab XIV. századi lovagi sátor másolatot és a gyalogos bajvívás küzdőteréül tizenkét darab nemzetségi címerpajzsokkal ellátott palánkot, így egy zárt vívóteret alakítunk ki, megteremtve a fellépéshez szükséges biztonságos körülményeket. Műsorunkat XIII-XIV. századi hajítófegyver bemutatásával kezdjük, majd ostromszerkezetek – ostromtalicska, balliszta, íjászpavéze – és a középkori udvarok kedvelt vadászeszközeinek – íjak, számszeríjak – használatával ismertetjük meg nézőinket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ