Sütiverseny az Adventi vásáron 2022.12.11

A Vörösvári Újság és az Önkormányzat ismét meghirdeti karácsonyi sütiversenyét.

A versenyre nevezhetnek tapasztalt és kezdő háziasszonyok és háziurak, édesszájúak és a sós sütik rajongói, fiatal és idősebb vörösváriak, egyedül vagy csapatban.

A versenyre nevezni személyenként legfeljebb kétfajta süteménnyel lehet.
A jelentkezéseket december 9-én (péntek) 14 óráig kell eljuttatni a Vörösvári Újság szerkesztőségének e-mailben: ujsag@pilisvorosvar.hu; sms-ben vagy telefonon: 06-30-228-0262

A nevezésnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, elérhetőségét, valamint a nevezett sütemény (vagy sütemények) nevét.

A zsűrizés az adventi vásár keretében zajlik: december 11-én, vasárnap a Templom téren Enzsöl Balázs mestercukrásszal. 
A süteményeket december 11-én 15 és 17 óra között kérjük eljuttatni a Templom téren megrendezett adventi vásárba, szeletelve, sütinként kb. 4 szeletet (akkora mennyiségben, hogy a zsűrinek kényelmesen legyen kóstolója, és egy-két szelet/darab fényképezésre is jusson). A fényképezés és zsűrizés után az eredményhirdetést 18 órakor tartjuk.

A verseny két kategóriában zajlik: hagyományos és kreatív. A legjobb receptek fotóval bekerülnek a Vörösvári Újság számaiba. 

Süssünk együtt, adjuk tovább a kincset érő recepteket, a sütés tudományát! A verseny célja felkutatni, megismertetni és megőrizni a régi hagyományos vörösvári süteményeket, a kedvenc családi recepteket és akár a saját alkotású remekműveket. Cél továbbá az, hogy az ünnepekre és utána is mindenki válogathasson Vörösvár becses sütikincséből!

Fődíj: 2 személyre szóló utalvány a Chefparade főző/sütő kurzus
További információ a chefparade kurzusairól: https://chefparade.hu/hu/home

A voucher szabadon választott kurzusra felhasználható a vásárlástól számított 1 éven belül. 

 

 

 

 

 

 

 

További értékes nyereményeink a Street Kitchen shopjából

 

 

 

 

 

 

A sütiverseny zsűrijeként a Barcelonában élő cukrászséfet, Enzsöl Balázst hívtuk meg, akit sokan a “Mestercukrász” c. műsorból ismerhetnek.

Érdekességek Enzsöl Balázsról, a Mestercukrász zsűritagjáról
Devecseren nőtt fel
Az ő házuk is érintett volt a vörösiszap katasztrófában, ezért elköltöztek Noszlopra.

Édesszájú gyerek volt
Rendszeresen előfordult, hogy amikor anyukája piskótát készített, az öccsével a nyers tésztát kikanalazták, amíg anyukája a tepsit vajazta.

Barcelonában él
Michelin-csillagos étteremben szeretett volna dolgozni, ezért választotta Barcelonát, mert ott sok ilyen étterem van, és az egyik kedvenc városa. Most már szabadúszó cukrász tanácsadóként dolgozik, járja az egész világot, és Barcelona idális bázis a számára, mert jó a légiközlekedés.

Sokat utazik
Szabadúszó cukrász tanácsadóként dolgozik, ezért a munkája miatt sokat utazik, 2019-ben a járvány előtti évben 10 hónapot töltött külföldön. Sokat jár Ázsiába, a Közel-Keletre, Szingapúrba tanfolyamokat, vacsorákat tartani.

Nincs cukrászvégzettsége
A cukrászatot és a főzést is autodidakta módon tanulta. Külföldön nem érdekli az embereket, hogy van-e papírja, meggyőzi őket az, amit csinál.

Több szakmát is kipróbált a cukrászat előtt
Bár cukrász papírja nincs, de közgazdász diplomája van, volt hivatásos katona, dolgozott ipari alpinistaként, bármixerként, pincérként.

34 évesen kezdett komolyabban foglalkozni a cukrászattal
Vannak, akik már gyerekként tudják, hogy cukrászok szeretnének lenni, mint például Juhos József a Mestercukrász másik zsűritagja. De Balázsnak több évbe telt, mire megtalálta mivel szeretne leginkább foglalkozni. Az internetes keresések alapján sokakat érdekel, Enzsöl Balázs kora, hogy Enzsöl Balázs hány éves. Még mindig csak 41 éves, viszonylag rövid idő alatt sikerült a csúcsra jutnia.

Ezt gondolja a mentes süteményekről
Szerinte ma már megkerülhetetlen, hogy egy cukrász tudjon mentes süteményeket is készíteni, de kevesen csinálják jól, mert olcsó megoldásokkal próbálják helyettesíteni az alapanyagokat.

Enzsöl Balázs munkái
Erőssége, hogy élethűen visszaadja a formákat, gyümölcsöket és akár tárgyakat is. Volt, hogy a gyerekkori sakk-készletéből merített ihletett, és desszert sakkfigurákat készített. Élethű, precíz tányérjain semmi sem az, aminek látszik, mind ehető, minőségi alapanyagokból 3–4 nap alatt készülő édesség.

Továbbá Enzsöl Balázs mestercukrász várja a mézeskalács díszítés iránt érdeklődőket 15:00-18:00 óra között a Művészetek Háza információs sátrában. A mézeskalácsokat és a cukormázt a Művészetek Háza biztosítja ingyenesen.

 

 

A változtatás jogát fenntartjuk.